Koryo Karate

Istoria Shito Ryu

Introducerea stilului de karate Shito-Ryu in Romania, incepand cu anul 1990, se datoreaza Asociatiei Amical Karate, precum si promotorului acesteia, Sensei Manea Vasile impreuna cu antrenorii componenti ai grupului Amical Karate. De asemenea, la acest stagiu s-au realizat contacte cu organizatii de karate Shito-Ryu din Belgia, condusa de dl. Simon Didier, precum si din Turcia, condusa de Sensei Yenal Karahan. Prin traditionalele legaturi cu Unione Nationale Karate din Franta si prin contacte foarte apropiate cu Shihan Patrik Tamburini, care in anul 1990 era 7 Dan Karate Shito-Ryu, directorul tehnic al acestei organizatii, Sensei Manea Vasile a participat la stagii de pregatire de karate shito ryu impreuna cu instructori de karate Shito-Ryu din Romania, unde au avut ocazia sa studieze tehnicile de baza si kata-urile din stilul Shito-Ryu.
Incepand cu anul 1992, Asociatia Amical Karate a fost acceptata ca reprezentanta a International Seishin Kai Shito-Ryu Union in Romania la propunerea Maestrului Patrik Tamburini la Congresul ISSU, ce a avut loc la Osaka in luna decembrie 1992.
Anual, in Franta, s-au deplasat loturi de sportivi si instructori, pentru a participa la stagii organizate de ISKU realizandu-se astfel introducerea treptata si corecta a stilului de karate Shito-Ryu in Romania .
Paralel cu aceasta activitate, Sensei Manea Vasile insotit de alti instructori de karate din Romnaia, au participat la stagiile de karate Shito-Ryu, organizate in Turcia, de Sensei Yenal Karahan, reprezentant al ISKU, unde delegatiile din Romania au avut ocazia sa se antreneze impreuna cu sportivii si instructorii de karate Shito-Ryu - ISKU din Japonia.
Cu ocazia Campionatului European, E.K.F., care a avut loc in luna mai 1995, la Istanbul, Sensei Manea Vasile a avut ocazia sa-l cunoasca direct pe Soke Kunyo Tatsuno, Presedintele ISKU, 10 Dan Karate Shito-Ryu.
In anul 1996, cu ocazia Turneului International “Cupa Bosfor”, a avut loc la Istanbul un stagiu de karate si Congres Shito-Ryu, la care au participat toti reprezentantii Shito-Ryu Seishin Kkai din zona Balcanica.
In anul 1997, in luna aprilie, cu ocazia Campionatului Balcanic de Karate, ca urmare a bunelor relatii cu Federatia de Karate din Grecia, respectiv cu Dl. George Yerolimpos, Secretar General EKF si WKF, s-a obtinut acceptul privind ridicarea nivelului tehnic, din partea Organizatiei de Karate Shito-Ryu din Grecia, condusa de Sensei Andreas Papadimitropolus – presedinte, 6 Dan Karate Shito-Ryu si Sensei George Tsogas- director tehnic, 6 Dan Karate Shito-Ryu.
In luna iunie 1997, a avut loc o adunare generala a antrenorilor din grupul Amical Karate, care a decis constituirea departamentului de karate Shito-Ryu si organizarea campionatelor nationale de karate Shito-Ryu de kumite si kata.
La adunarea generala au participat urmatorii antrenori:

- din Bucuresti: Sensei Manea Vasile, Musat Nicolae, Ghita Mihai, Bogza Cristian, Gruianu Florinel, Morar Dan, Niculescu Catalin, Feraru Dorel
- din Brasov: Mihalache Gheorghe
- din Buzau: Teodor Romeo
- din Calarasi: Balan Cristian
- din Campulung Muscel: Horbaniuc Gheorghe, Simptinica Lucian
- din Constanta; Vrajitoru Laurentiu, Iordanoaia Florin
- din Costesti: Gheorghe Alexandru
- din Medgidia: Costea Cornel
- din Petrosani: Matei Bogdan, Polifronie Radu
- din Ploiesti: Ciobanu Constantin, Tudor Viorel, Bunusiu Tiberiu
- din Targoviste: Liciu Cristian, Nistor Ion, Munteanu Daniel, Munteanu Ion, Marinoiu Viorel, Cozmolici Gelu, Marin Danut, Sava Bogdan,
- din Valcea: Danes Constantin, Maldarescu Cristian, Dumbravescu Ionut, Vladut Catalin, Lixandra Darius
- din Valenii de Munte: Patrascu Nicolae
- din Videle: Parvan Dumitru, Oprea Marian

Primul Campionat National de Karate Shito-Ryu s-a organizat pe data de 22.06.1997, pentru proba de kumite seniori. Apoi, in fiecare an s-au organizat campionate nationale pentru kumite si kata, pentru categoriile de varsta: copii, minicadeti, cadeti, juniori, seniori, masculin si feminin.
In luna august 1998, s-a organizat de CS Marea Neagra Constanta un stagiu tehnic de karate shito ryu coordonat de sensei Manea Vasile, la care au participat antrenori si sportivi din 12 cluburi, dupa cum urmeaza: CS Dinamo Bucuresti, CS Marea Neagra Constanta, CS Koryo Dragomiresti, CS Komura Valenii de Munte, CS Yoi Targoviste, CS Petrom Flacara Moreni, CS Italo Bucuresti, CSS Ploiesti, Wisconsin Sport Club Targoviste, CS Berca Buzau, CS Tai Go Titu, CS Arctic Gaiesti.
Ca urmare a contactelor anterior facute cu organizatia de karate shito ryu din Grecia, in luna februarie 1999, a avut loc la Bucuresti un stagiu de karate shito ryu coordonat de Sensei George Tsogas, 6 Dan Karate Shito Ryu la care au participat antrenori si sportivi din …. cluburi.
In luna august 1999, s-a desfasurat in localitatea Mamaia stagiul tehnic de karate shito ryu coordonat de sensei Manea Vasile. La acest stagiu au participat 10 cluburi, dupa cum urmeaza: CS Masibo Petrosani, CS Tai Go Titu, CS Berca Buzau, CS Saro Targoviste, CS Arctic Gaiesti, CS Dinamo Bucuresti, CSS Ploiesti, CS Petrom Flacara Moreni, CS Koryo Targoviste, CS Ro-Ka-Do Bucuresti (Foto nr.11)
In luna octombrie 1999 la solicitarea Ambasadei Japoniei din Romania, F.R. Karate Modern, a organizat un stagiu de karate, pentru stilurille: Shotokan, Shito-ryu, Goju-ryu si Wado-ryu, cu specialisti trimisi de Japan Karate Federation.
Pentru stilul Shito-ryu, din partea Japan Karate Federatuion a fost delegat Sensei Mitshuko Yabe, 6 Dan Karate Shito-ryu. La acest stagiu au participat peste 100 de sportivi din 14 cluburi de karate Shito-ryu, dupa cum urmeaza: CS Tai Jitsu - Bucuresti, CS Rokado- Bucuresti, CS Kobudo Ploiesti, CS Shiai Calarasi, CS Saro- Targoviste, CS Koryo Dragomiresti, CS Yoi Moreni, CS Italo Bucuresti, CS Dinamo Bucuresti, CS Saishin Rm Valcea, CS Lovistea Valcea, CSS 1 Pajura- Bucuresti, CSS Ploiesti, CSS 4 Bucuresti.
La acest stagiu, Sensei Mitsuhiko Yabe, a fost placut surprins de nivelul ridicat de pregatire al antrenorilor si sportivilor.
Cu ocazia acestui stagiu, s-a creat o relatie de prietenie si de stransa cooperare intre departamentul de karate shito ryu din F.R Karate Modern si Shito Ryu Shitokai Japan, concretizata in organizarea unui nou stagiu, in anul 2001, la care, pe langa Sensei Mitsuhiko Yabe, 6 Dan Karate, (foto nr. 13) a participat ca invitat de onoare, sensei Iwaki Hashimoto, 7 Dan Karate Shito Ryu, (foto nr. 14) General Secretary World Shito Ryu Karate Do Federation.
In anul 2004, in luna decembrie, s-a organizat la Bucuresti un stagiu de karate Shito-Ryu sub conducerea domnului Thomas Hausner, 6 Dan Karate Shito-Ryu, presedintele Federatiei Europene de Shito-Ryu. La acest stagiu au participat peste 140 sportivi din 18 cluburi din cadrul departamentului de karate shito-ryu al Federatiei Romane de Karate Modern.
Paralel cu aceasta activitate, incepand din anul 1997, cand s-a organizat primul campionat national de karate Shito-Ryu kumite, anual, s-au organizat campionate nationale de kumite si kata Shito-Ryu pentru grupele de varste: copii, minicadeti, cadeti si juniori, individual si echipe.
De asemenea, loturi nationale de karate Shito-Ryu au participat la campionate europene si cupe europene de karate Shito-Ryu.

Descarca acest document

Adresa

Str. Tabacarilor 2, Bucuresti
Bucuresti, Romania

Contacts

Email: andreea.olteanu@koryo-karate.ro                   
Telefon: 0725.899.538